Blog > Komentarze do wpisu

Szparagi z kaszą gryczaną i krewetkami

Składniki:

  • 100 – 150 g kaszy gryczanej nie prażonej
  • 75 g małych różowych krewetek (20 sztuk średniej wielkości)
  • 3-4 pieczarki świeżej
  • Pół pęczka zielonych szparagów
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 ząbki drobno posiekanego czosnku
  • 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
  • 100 g białego, chudego sera
  • Pieprz

 

Sposób przygotowania:

  • Krewetki rozmrozić, opłukać pod bieżącą wodą i delikatnie osuszyć. Zielone szparagi opłukać i pokroić na kawałki o długości 4 cm. Następnie do połowy rondla wlać wodę, kiedy zacznie wrzeć wrzucić szparagi i gotować je przez 5 - 7 minut.
  • Pieczarki opłukać, obrać ze skórki a następnie pokroić w plasterki o grubości 0,5 mm. Kaszę gryczaną gotować w oddzielnym garnku, dodając do wody 1 łyżkę oliwy z oliwek. Kiedy kasza wsiąknie całą wodę, odstawić .
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, dodać do niej posiekaną na drobno cebulę, starty czosnek, pieczarki i około 3 łyżczek wody. Całość dusić przez około 3-4 minut. Dodać krewetki oraz kaszę gryczaną, następnie posypać pieprzem do smaku. Mieszać od czasu do czasu
  • Dodać ugotowane zielone szparagi i 1 łyżkę oliwy z oliwek, całość dokładnie wymieszać. Gotowe danie posypać pokruszonym białym serem.



sobota, 26 października 2013, grazyna2212

Polecane wpisy

Top blogi Gotowaniezestylem.pl Durszlak.pl