Kategorie: Wszystkie | Ciasta | Obiad | Sałatki | Surówki | śniadanie
RSS
wtorek, 20 stycznia 2015

schab ze śliwką

Składniki:

  •  1 kg schabu bez kości 
  • 150 g śliwki kalifornijskiej
  • Przyprawy: majeranek do oprószenia, pieprz, sól, papryka słodka w proszku, lika liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego
  • 1 szklanka wina wytrawnego

 

Sposób przyrządzenia:

  • Schab oczyścić, opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć.
  • Wzdłuż schabu na środku zrobić kieszeń nożem, w środek kieszeni włożyć śliwki suszone.
  • Schab oprószyć solą i pieprzem, następnie papryką słodką w proszku oraz majerankiem.
  • Przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać wino, wrzucić kilka ziaren ziela angielskiego oraz ułożyć na schabie liście laurowe.
  • Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec schab przez godzinę.

 

piątek, 12 września 2014

Składniki:

  • 4 ugotowane ziemniaki 
  • 4 ugotowane marchewki 
  • 4 ugotowane pietruszki 
  • 1 ugotowany seler 1 por 
  • 1 puszka zielonego groszku 
  • 5 ogórków kiszonych 
  • 1 jabłko winne 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka pieprzu 
  • 3-4 łyżki stołowe majonezu 

Sposób przygotowania: 

Całe, nieobrane ziemniaki, marchew, pietruszkę korzeniową i seler wrzucić na wrzącą wodę i gotować  około 20 minut, aż do miękkości (nie mogą być jednak rozgotowane). Pora i ogórki pokroić w równą, drobną kosteczkę.Ugotowane warzywa odcedzić z wody, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę.Odcedzić groszek, jabłko obrać i pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny i wymieszać z resztą składników.Doprawić solą i pieprzem, dodać majonez, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki.Spożywać z chlebem. 

poniedziałek, 17 lutego 2014

Dziś na blogu przepis na zupę krem z brokuła z groszkiem ptysiowym. Jest to najlepsza zupa, którą od dawna przyrządzam dla rodziny. Sposób podania zupy może być różny np. jako dodatki możemy zastosować pieczywo, groszek ptysiowy bądź też grzanki.

Składniki na 5 porcji:

  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka korzeniowa
  • 1 duży brokuł
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 100 g mięsa drobiowego np. kurczaka
  • ¼ pęczka natki pietruszki
  • pieprz do smaku
  • sól do smaku

Sposób wykonania:

  • Zagotować wywar, następnie dodać do niego pokrojone i obrane: marchew i peruszkę i brokuł. Gotować przez 10 minut.
  • Następnie dodać kolejno mięso oraz pokrojone i obrane ziemniaki oraz natkę pietruszki, gotować minimum 30 minut. Doprawić do smaku pieprzem oraz solą.
  • Zupę przestudzić, wyjąć natkę pietruszki i zmiksować na krem.

Najlepiej podawać z groszkiem ptysiowym.

wtorek, 21 stycznia 2014

Ciasto drożdżowe

Przepyszne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jak dla mnie bomba, ciasto jest wilgotne, smaczne i super prezentuje się na stole, tak swojsko. Mojej rodzinie bardzo zasmakowało, mnie również. Polecam!

Rozczyn:

  • 1 szklanka mleka
  • 100 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka stołowa cukru
  • 4 pełne łyżki mąki pszennej

Dodatkowo:

  • 3/4 kg mąki
  • 125 g masła roślinnego
  • 1 pełna łyżka śmietany 18%
  • śliwki z kompotu
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 szklanka cukru


    Kruszonka:
  • 1 łyżka stołowa margaryny
  • 4 łyżeczki cukru
  • 2-3 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Rozczyn:

  1. W ciepłym mleku rozrobić drożdże, dodać cukier i mąkę, nakryć ściereczką w ciepłym miejscu i odstawić do wyrośnięcia.

Kruszonka:

  1. Margarynę wymieszać w misce wraz z cukrem oraz mąką.

Przygotowanie ciasta:

  1. Białko jednego jajka oddzielić od żółtka.
  2. Masło rozpuścić w rondelku i przestudzić.
  3. Mąkę przesypać do miski, dodać 3 całe jaja i 1 żółtko, masło, cukier, cukier wanilinowy oraz śmietanę. Wyrobić ciasto, następnie przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować białkiem jajka.
  4. Nałożyć śliwki, posypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

piątek, 29 listopada 2013

Składniki:

  • Kasza jaglana 80 g
  • Jogurt naturalny 60 g (5 pełnych łyżek stołowych)
  • 3 duże śliwki
  • 8 orzechów laskowych

Sposób wykonania:

  • Kaszę jaglaną ugotować w wodzie (według zasady, że zawsze wlewamy dwa razy więcej wody niż kaszy) a następnie ostudzić
  • Śliwki umyć dobrze pod bieżącą wodą, wydrążyć pestki i pokroić w nieregularne kształty
  • Do kaszy dodać jogurt naturalny i starannie wymieszać
  • Dodać śliwki oraz pokrojone na połówki orzechy laskowe

Danie najlepiej jest spożywać na zimno



niedziela, 17 listopada 2013

Składniki:

  • ½ piersi z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 pomidor
  • 1 ogórek zwyczajny (długi)
  • Pieprz

Sposób wykonania:

Pierś z kurczaka oczyścić, wykroić chrząstkę, opłukać pod bieżącą wodą i pokroić w kostkę.

  1. Z papryki pozbyć się gniazda nasiennego, obrać skórkę z pomidora i ogórka. Następnie wszystkie warzywa pokroić na większe plastry.
  2. Wstawić do piekarnika na około 30 – 40 minut i piec w temperaturze do 150 stopni.

Szaszłyki można podawać dodatkowo z surówkami np. z sosem winegret, keczupem, dodatkowo z ryżem, kaszą lub pieczywem.



poniedziałek, 11 listopada 2013

Składniki:

  • Pierś z kurczaka
  • 2 szklanki fasolki szparagowej żółtej
  • Papryka czerwona, ½ sztuki
  • Sałata masłowa, 2 duże liście
  • Ananas z puszki lub ananas świeży,3 plastry
  • Jogurt naturalny, 2 łyżki

Sposób wykonania:

Fasolkę ugotować, ostudzić i pokroić na nieduże kawałki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę czerwoną oraz ananasy pokroić w drobną kostkę. Sałatę umyć pod bieżącą wodą, rozdrobnić rękoma na małe fragmenty, dodać jogurt naturalny, wszystko starannie wymieszać.



środa, 06 listopada 2013

Dziś na blogu surówka z kapusty pekińskiej z oliwkami i papryką. Godna polecenia jako smaczny dodatek obiadowy, szczególnie do mięsa i ryb.



Składniki:

  • 1 papryka czerwona
  • ½ kapusty pekińskiej
  • 8 pokrojonych oliwek czarnych bez pestek
  • ½ małej cebuli
  • 4 łyżki stołowe kukurydzy – opcjonalnie
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka stołowa soku z cytryny
  • 1 łyżeczka oregano

Wykonanie:

Paprykę pokroić w kostkę. Cebulę posiekać na drobno. Kapustę pekińską posiekać na drobno. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać, polać sokiem z cytryny i oliwą. Doprawić oregano, sola i pieprzem, ponownie wymieszać.



poniedziałek, 04 listopada 2013

Składniki:

  • ½ piersi z kurczaka
  • ½ główki kalafiora
  • 1 Pomidor
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwa z oliwek
  • 1 Cebula
  • Curry
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • Czosnek
  • Pieprz

Sposób wykonania:

  • Pierś z kurczaka oczyścić, wyciąć chrząstkę jeśli jest obecna, opłukać pod bieżącą wodą i wrzucić do gotującej się wody na około 30 minut.
  • Pomidor opłukać (można także zdjąć skórkę z pomidora za pomocą obieraczki) i pokroić w kostkę.
  • Cebulę posiekać na drobno.
  • Kalafior rozdrobnić na mniejsze różyczki i wrzucić do gotującej się wody na około 15 minut. a następnie wyjąć go za pomocą łyżki cedzakowej.



niedziela, 03 listopada 2013

Składniki:

  • Makaron pełnoziarnisty, świderki, pół paczki
  • Pomidory suszone w zalewie - 60g
  • Ser feta 200g
  • Natka pietruszki, 30g

 

Sposób wykonania:

Makaron zagotować w wodzie, odsączyć i odstawić. Pokroić w kostkę fetę natomiast pomidory suszone w paski. Posiekać na drobno natkę pietruszki. Makaron, fetę i pomidory suszone zmieszać ze sobą, na koniec posypać natką pietruszki.



 
1 , 2
Top blogi Gotowaniezestylem.pl Durszlak.pl